Voor de leden van De Wortketel is mijn verslag (en vragenlijst) te lezen op de ledenpagina.
Hans http://home.online.nl/jnaikema/ik.html#Hans
Zojuist zag ik op het Hobbybrouwen-forum dat er een "surrogaat" biertypengids online is gezet (door J. Bertens).
Te vinden op http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen met 64 bieren in de klassen A, B, C en D.
Hans http://home.online.nl/jnaikema/ik.html#Hans
Vanaf 22 maart om 21.00 uur is via discovery een nieuw programma te volgen. Het programma heet BrewMaster en we gaan dan meekijken met Sam Calagione in de "keuken" van Dogfish Head brouwerij. Sam is brouwmeester in deze brouwerij. De brouwerij staat bekend om zijn off-centered bieren. Bieren die dus normaal gesproken buiten de marges van de ons bekende biertypes vallen. Van deze bieren worden over het algemeen dan ook kleine hoeveelheden gebrouwen. Dogfish Head brouwt slechts 75.000 liter per dag namelijk.
Volgens mij moet je toch echt amerikaan zijn om dit klein te durven noemen.
Over dit nieuwe programma is meer te lezen via onderstaande link.
Link naar het artikel.
Henk Kuik
Omdat succes naar meer smaakt en Drenthe ook tot het "werkgebied" van PINT -regio Noord behoort is besloten om ook in die provincie activiteiten te gaan ontwikkelen. De eerste activiteit is het organiseren van het "Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival" op 19 december 2010.
Gekozen is voor Hoogeveen, omdat op die dag het centrum van Hoogeveen bol staat van aktiviteiten zoals de Koopzondag en de Kerstmarkt in de Tamboerpassage. Een Kerst- en Winterbierenfestival zou daar prima bij passen. Een ideale plek voor een dergelijk festival is het plein Tamboerplein Hoofdstraat-Noord. Er is door PINT -regio Noord contact gezocht met de stichting Centrummanagement Hoogeveen of dit inpasbaar zou zijn in het totale programma en toen dat mogelijk bleek is contact gezocht met de aan het plein gevestigde cafébedrijven of ook zij aan zo'n festival wilden meewerken. Het resultaat is dat met medewerking van stichting Centrummanagement en de café's "Dégust", "de Lijst", "de Nachtwacht", "de Pastoor" en "de Schout" het mogelijk bleek het "1e Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival" te kunnen organiseren.
Imperial Pilsener
Tijdens de laatste keuring (6-10-2010) van bieren in de klasse C (lichte kleur en begin SG 1,060 en hoger) werd een "Imperial Pilsener" gepresenteerd.
De veel gebruikte Bier Typen Gids vermeldt dit type niet. En ikzelf had er ook nog niet eerder van gehoord.
Op de Amerikaanse site van bierkeurmeesters http://www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.doc staan veel biertypen, maar de Imperial Pilsener wordt niet genoemd.
Tot mijn verbazing kwam ik op http://www.beerpal.com/brain/styles.htm het type wel tegen. Deze organisatie ken ik niet, maar hieronder staat een uittreksel van hun uitgebreide biertypenlijst
.
Lagers / Pilseners / Lagers Pilseners / Bohemian / Czech Pilsener
The Bohemian Pilsener is a golden, pale colored lager originating in 1842 in the Czech Republic and which was later adopted by German brewers who created ther own German Pilsener style. (Ultimately, a good majority of the world's pale lagers distantly resemble a pilsener in their base style.) The poured pilsener can be a beautiful site as they are often brilliantly clear, display significant carbonation in the glass, and crowned with fluffy white pillowy heads. They are brewed mostly with pils malts and European / German noble hop varieties, Saaz being a key component of the original Bohemian versions. The aromas and flavors display grainy and sometimes biscuit-like malts (honey and sulfur-like accents are not abnormal), yet normally feature most prominently a firm hop presence which can yield a strong bitterness and floral, spicey, or grassy qualities. The mouthfeels are typically medium to medium-high in carbonation with a crisp and even dry finish.
*De Boheemse stijl Pilsener is een gouden, licht gekleurde ondergister uit ca. 1842 uit de Tsjechische Republiek en die later werd overgenomen door de Duitse brouwers die er hun eigen Duitse pilsener van maakten (uiteindelijk lijken de meeste lichtgekleurde ondergisters wereldwijd op het basis type). De uitgeschonken pilsener ziet er mooi uit door briljante helderheid, flink koolzuurgehalte en stevig wit schuim. Ze zijn meestal gebrouwen met pilsmouten en met Europese / Duitse aromahopsoorten, waarbij vooral Saaz in de oorspronkelijke Boheemse versies zit. De aroma's en smaken zijn graanachtig en soms licht geroosterd (honing en zwavel-achtige accenten zijn niet abnormaal), maar normaal gesproken is het meest opvallend een stevige hopsmaak die een sterke bitterheid en bloemigheid, kruidige, of grasachtige kwaliteiten geeft. Het mondgevoel is meestal matig tot hoog koolzuurgehalte met een frisse en zelfs droge nasmaak.
Lagers Pilseners / Imperial Pilsener
The imperial pilsener is a stronger version of a Pilsener, having a higher hop content (and therefore usually more bitter) and greater malt and alcohol levels, raising the complexity and depth typical of the base style. The flavors and aromas are therefore comparable to a pilsener, much like in the ale world an IPA or dIPA might compare to a Pale Ale. This Imperial Pilsener style has risen in popularity among innovative US craft brewers during the last five years and is used on beerpal to distinguish a specifc class of beers from standard pilseners or basic strong lagers.
De Imperial Pilsener is een sterkere versie van een Pilsener, waarin meer hop (en dus meestal meer bitter) en een grotere hoeveelheid mout gebruikt is en met hoger alcoholgehalte, waardoor de complexiteit en de diepgang, kenmerkend voor de basisstijl, vergroot is. De smaken en aroma's zijn daarom vergelijkbaar met een pilsener, net als in de wereld van ale IPA of dIpa (dubbele IPA) vergeleken kan worden met een Pale Ale. Dit Imperial Pilsner type is in populariteit gestegen onder vernieuwende ambachtelijke brouwers in de VS gedurende de afgelopen vijf jaar en wordt door Beerpal gebruikt om onderscheid te maken tussen een standaard pilsener en gewone sterke ondergisters.
Omschrijving Pilsener en Urtyp Pilsener bij het BKG:
Pilsener |
Pilsener Urtyp |
|
kleur (EBC) |
lichtblond tot blond (6-10) |
blond tot licht amber ( 6-14) |
helderheid | helder tot briljant | helder tot briljant |
schuim | mousse tot romig, glasplakkend | mousse tot romig |
alc. vol.% | 4,4-5 | 4,4-5.5 |
geur | neutraal tot iets moutig, hoppig, soms boterig, soms zwavelig | hoppig, kruidig door hop, soms boterig, soms zwavelig |
smaak | bitter, iets moutig, droog | bitter tot zeer bitter, moutig |
bitterheid (EBU) | 20-28 | 28-45 |
hoofdsmaak | bitter, zoetig | bitter tot zeer bitter, zoetig |
body | dun tot medium | medium |
mondgevoel | iets samentrekkend | plakkerig, iets samentrekkend door hop |
nasmaak | bitter, hoppig, droog, blijft lang hangen | zeer bitter, moutig, droog, blijft lang hangen |
voorbeeld | Heineken, Grolsch, Brand, Budvar | Brand Urtyp, Amstel 1870, Jever, Pilsner Urquell |
opmerking | hogere bitterheid dan pils; voller door hoger restsuiker gehalte |
*Sorry als de vertaling niet altijd exact is.
Hans Aikema
Op de gilde avond van juli had ik een klein flesje sake meegenomen om deze te laten proeven. Uit de reacties van de verschillende gildebroeders kon ik gelukkig opmaken dat het in de smaak viel. Men wou echter wel weten hoe je dit nu maakt. Bij deze een, zeker niet volledig verslag van het maken van sake.
Sake wordt in de volksmond rijstwijn genoemd en daaruit zou je kunnen opmaken dat het wijn is. Sake is echter geen wijn aangezien we geen gebruik maken van vruchten en al helemaal niet van kant en klare suikers. Het proces lijkt veel meer op bier brouwen omdat we het zetmeel in de rijst korrel moeten omzetten in vergistbare suiker. Het is echter ook geen bier brouwen omdat we geen hop gebruiken en omdat de omzetting van zetmeel naar suiker gelijk loopt met de omzetting van suiker in alcohol en koolzuurgas. Sake is dus echt een product wat qua bereiding op zich zelf staat.
Als gezamenlijk brouwproject voor 2010 is besloten een Indian Pale Ale te brouwen. De keuring heeft plaats gevonden op de Gilde avond van 7 juli. Omdat het erg mooi weer was hebben we de Gilde avond buiten kunnen houden.
Volgens het recept zou het bier moeten/kunnen hebben:
38 IBU (Garetz) of 54 IBU (Tinseth); 6,6 vol.% alc.; s.g. 1063-1013.
Er zijn 6 bieren ingeleverd. We hebben besloten de bieren in de groep te bespreken en een gezamenlijk cijfer te geven.Tijdens de keuring was bij de proevers niet bekend wie het bier gebrouwen had.
Hieronder volgt de uitslag:
Bier 1 van Jan Spoelstra:
Het bier is mooi in balans, maar had wel wat hoppiger gekund. Is er wel dryhopping toegepast?
De beoordeling: 7
Bier 2 van Eduard:
Waarschijnlijk wel dryhopping toegepast. De body is matig. Het bier heeft een matige nasmaak en het alcoholgehalte is volgens de meesten wat aan de lage kant.
De beoordeling: 6
Bier 3 van Bert en Bennie:
Bert geeft aan niet het algemene recept te hebben gebruikt. Het bier is erg krachtig van smaak. Mooi in balans. Erg bitter en ook behoorlijk zoet. Het bier wordt goed beoordeeld maar wel met kanttekening dat het niet erg doordrinkbaar is.
De beoordeling: 8
Bier 4 van Henk Stoel en Herman Jansen:
Het bier is niet bitter genoeg/ had wel bitterder gemogen. Wel mooi bitter in de nasmaak. De body is OK en het is lekker doordrinkbaar.
De beoordeling: 7,5
Bier 5 van Bill en Roelof:
De geur is niet geweldig. Het bier is wat dun. Is er wel dryhopping toegepast?
De beoordeling: 6,5
Bier 6 van Hans Aikema:
Hele mooie geur. Echte dryhopping. De body is wat laag. S.g. 1070-1018. 53 EBU (Tinseth). Gist: Wyeast 1028 (London Ale).
De beoordeling: 6,5
Na de beoordeling kon de brouwer commentaar geven en zo ontstond er een zeer interessante discussie waar zowel brouwer als proever veel informatie uit kon halen. In het algemeen kan gezegd worden dat de bieren allemaal van goede kwaliteit waren en dat ze ook zeker allemaal in de IPA stijl vielen. Deze voor ons nieuwe manier van beoordelen is door iedereen als zeer positief ervaren.
Afgelopen zaterdag 19 juni 2010 zijn we van de Wortketel bij brouwerij De Mommeriete en brouwerij De Gulzige gans geweest.
We waren daar voor een korte rondleiding en voor het proeven van een paar mooie bieren natuurlijk. Om tien uur in de ochtend kwamen de leden van de Wortketel van meerdere kanten bij brouwerij de Mommeriete aan en werden we rondgeleid door de brouwerij. Brouwerij de mommeriete is nog steeds aan het uitbreiden en bijbouwen maar alles ziet er ondanks de bouwwerkzaamheden bijzonder goed uit. Rond twaalf uur ging men richting Coevorden om bij Sanne-Paul Benting de lunch te gaan gebruiken.
Een lekkere Goulash soep met brood stond op ons te wachten en werd door de leden smakelijk naar binnen gewerkt. Na de lunch trok de stoet richting brouwerij De Gulzige Gans waar we zittend op het terras op de hoogte werden gebracht van de huidige stand van zaken betreffende de brouwerij en de bieren door Bert die dit natuurlijk weer met een enorm enthousiasme deed. Onderwijl werden er een paar bieren geproefd en deze zijn met hetzelfde enthousiasme ontvangen. En terwijl het Nederlandse elftal op het WK Japan met een kleine overwinning versloeg (slechts 1-0 maar wel gewonnen) zaten wij van de Wortketel nog lekker na te praten en van de middag te genieten. In het fotoalbum staan nog een klein aantal foto's van deze dag mooie dag.
Op deze site maken we gebruik van joomla CMS voor het beheer van de site. Tot op heden was dat versie 1.1. Dit werkte goed maar was qua beveiliging niet optimaal. Recentelijk is joomla versie 1.5 verschenen en deze versie is veel beter te beveiligen. De opbouw van een dergelijke 1.5 versie is echter compleet anders waardoor we niet zo eenvoudig over konden. Inmiddels zijn we over maar de site ziet er wel totaal anders uit. Tot op heden heb ik nog geen goede template kunnen vinden namelijk. Ook enkele extensions welke voor versie 1.1 wel beschikbaar waren zijn voor versie 1.5 nog niet beschikbaar of voldoen niet meer.
De site ziet er dus niet alleen maar anders uit maar werkt hier en daar ook iets anders. Ik hoop dat het geheel gaat bevallen en dat ik op redelijk korte termijn een template kan vinden, en aanpassen, zodat ook het uiterlijk weer aan de eis kan voldoen.
Henk Kuik