3 t/m 5 februari 2014
Een brouwervaring van Johan Hummel, GertJan Rijstenberg, Jan de Vries, Jan Kamps, Henk Stoel in Arcen en ruime omstreken.
Aanleiding
In november 2012 voorzag Hertog Jan brouwmeester Gerard van den Broek, via zijn goede vriend Jan Kamps, de brouwers van de Wortketel van een can verse Hertog Jan bovengist met als uitdagend verzoek er iets leuks, spannends of nieuws mee te brouwen. Zeventien brouwers gingen de uitdaging aan en brouwden in totaal bijna vijfentwintig verschillende bieren in diverse categorieën.
Na lang rijpen en een doorstane stresstest werden de bieren gekeurd door een testpanel van zes vrouwen en zes mannen, waarna de beste vijf werden uitgenodigd om een dagje mee te komen brouwen in Arcen. Dit werd door deze famous five natuurlijk geïnterpreteerd als een prijs en niet als een straf.
Een reisje wordt een Trip
Jan Kamps organiseerde niet alleen de tour de force, hij chauffeerde ook vakkundig door het land van Tom-Tom. ’s Avonds bij aankomst in Arcen had Frans Rayer naast een heerlijk Hertog Jan bokbiertje van de tap, ook de avondmaaltijd klaar staan zodat we direct, beschaafd zoals we zijn, konden aanvallen. We lieten ons de maaltijd goed smaken waarna we ons aan de zware taak zetten om ons geheugen op te frissen; we proefden wat er nog over was van de prijswinnende bieren. We hielden ons natuurlijk enigszins in want de volgende morgen zou de wekker om zes uur weer afgaan, dus toen er nog drie uurtjes ruimte voor slaap overbleef spoedden we ons naar bed.
De volgende ochtend konden we al vroeg op de brouwerij terecht. Zonder ons tijd voor ontbijt te hebben gegund stonden we om half acht voor een dichte deur van de brouwerij. Brouwer Han die de vroege dienst had was om zes uur begonnen met schroten en toen wij aankwamen was hij zojuist begonnen met de eerste moutstorting. We zagen hem door het raam, maar hij ons niet. Dus was het even wachten voor we in de kantine aan een kop koffie en een broodje zaten en bijgepraat werden door Gerard over het verloop van de dag. Jan Kamps kreeg een sleutel waarmee we bijna overal binnen konden komen (behalve in de beroemde kelder met oude jaargangen van de Grand Prestige en de kluis). Om acht uur stonden we in de brouwruimte en konden de heerlijke moutgeuren al in ons opnemen.
Het gerecht zoals gepresenteerd op de nieuwjaarsborrel van 8 januari 2014.
Bereidingstijd : 45-50 minuten
Benodigdheden voor 4 personen;
100 g in blokjes gesneden gerookt mager spek.
40 g reuzel of boter.
200 g kalfspoelet.
200 g varkenspoelet.
3 eetlepels bloem.
200 g geschrapte of geschilde, in blokjes gesneden, wortelen.
750 g geschilde, in blokjes gesneden, aardappelen.
300 g gepelde, in blokjes gesneden, uien.
1-2 in repen gesneden dunne preien.
Flinke mespunt marjoleinblaadjes.
Peper uit de molen.
4 dl bouillon van 2 blokjes of 1 tablet.
4-6 eetlepels fijngehakte peterselie.
Bereiding:
Bak het spek in de reuzel of boter langzaam uit. Wentel het kalfspoelet en varkenspoelet door de bloem en bak het vlees even in het spekvet.
Leg dan de stukjes wortel, aardappel, ui en prei laag om laag in de pan.
Strooi daar gedroogd marjoleinblad en peper op en giet de bij voorkeur warme of kokende bouillon in de pan.
Leg, zodra de bouillon kookt, het deksel op de pan.
Draai de vlam of plaat laag en laat vlees, aardappelen en groenten 35-40 minuten sudderen. Roer voorzichtig door de pan zodat de ingrediënten niet aanbakken maar zorg er wel voor dat de ingrediënten niet tot moes worden geroerd.
Strooi de peterselie in de pan en schep alle zeer gare ingrediënten voorzichtig door elkaar.
Zet zout en peper op tafel, zodat iedereen zich naar believen daarvan kan bedienen.
Op Youtube heb ik een filmpje geplaatst van een zeventiende eeuwse bierbrouwdemo bij mij in de tuin.
Jan de Vries
Na inloggen meer over de resultaten.