Het gerecht zoals gepresenteerd op de nieuwjaarsborrel van 8 januari 2014.
Bereidingstijd : 45-50 minuten
Benodigdheden voor 4 personen;
100 g in blokjes gesneden gerookt mager spek.
40 g reuzel of boter.
200 g kalfspoelet.
200 g varkenspoelet.
3 eetlepels bloem.
200 g geschrapte of geschilde, in blokjes gesneden, wortelen.
750 g geschilde, in blokjes gesneden, aardappelen.
300 g gepelde, in blokjes gesneden, uien.
1-2 in repen gesneden dunne preien.
Flinke mespunt marjoleinblaadjes.
Peper uit de molen.
4 dl bouillon van 2 blokjes of 1 tablet.
4-6 eetlepels fijngehakte peterselie.
Bereiding:
Bak het spek in de reuzel of boter langzaam uit. Wentel het kalfspoelet en varkenspoelet door de bloem en bak het vlees even in het spekvet.
Leg dan de stukjes wortel, aardappel, ui en prei laag om laag in de pan.
Strooi daar gedroogd marjoleinblad en peper op en giet de bij voorkeur warme of kokende bouillon in de pan.
Leg, zodra de bouillon kookt, het deksel op de pan.
Draai de vlam of plaat laag en laat vlees, aardappelen en groenten 35-40 minuten sudderen. Roer voorzichtig door de pan zodat de ingrediënten niet aanbakken maar zorg er wel voor dat de ingrediënten niet tot moes worden geroerd.
Strooi de peterselie in de pan en schep alle zeer gare ingrediënten voorzichtig door elkaar.
Zet zout en peper op tafel, zodat iedereen zich naar believen daarvan kan bedienen.
Op Youtube heb ik een filmpje geplaatst van een zeventiende eeuwse bierbrouwdemo bij mij in de tuin.
Jan de Vries
Na inloggen meer over de resultaten.
Na inloggen: meer over Proeven van bier (6-3-2013)