De proefavond op 10 februari jongstleden, georganiseerd door PINT en gehouden in het bier-restaurant Dégust in Hoogeveen was een succes.
Zeven leden van onze brouwvereniging Wortketel hebben in de afgelopen maanden een aantal bieren gebrouwen die op deze avond werden gepresenteerd: Tripels, IPA en Quadrupel
Het publiek, dat zich via internet kon inschrijven, genoot van de bieren. Tijdens de presentaties konden de brouwers aan het publiek om feedback vragen.
Zo hebben Dégust, PINT en de Wortketel kunnen bijdragen aan een gezellige avond, waarin de hobbybrouwers zich van hun beste kant hebben kunnen laten zien.
Februari 2015. Het bestuur anno 2015 bestaat uit de volgende personen v.l.n.r.
Jan Veldkamp, secretaris
Jan Kamps, algemeen lid
Sanne-Paul Benting, penningmeester
Henk Stoel, algemeen lid
Jan Beekelaar, voorzitter
Bierbrouwer Jan de Vries uit Hoogeveen is op dit moment hard bezig met de bouw van een eigen fabriek in zijn woonplaats. De brouwerij krijgt de naam Jonge Beer.
3 t/m 5 februari 2014
Een brouwervaring van Johan Hummel, GertJan Rijstenberg, Jan de Vries, Jan Kamps, Henk Stoel in Arcen en ruime omstreken.
Aanleiding
In november 2012 voorzag Hertog Jan brouwmeester Gerard van den Broek, via zijn goede vriend Jan Kamps, de brouwers van de Wortketel van een can verse Hertog Jan bovengist met als uitdagend verzoek er iets leuks, spannends of nieuws mee te brouwen. Zeventien brouwers gingen de uitdaging aan en brouwden in totaal bijna vijfentwintig verschillende bieren in diverse categorieën.
Na lang rijpen en een doorstane stresstest werden de bieren gekeurd door een testpanel van zes vrouwen en zes mannen, waarna de beste vijf werden uitgenodigd om een dagje mee te komen brouwen in Arcen. Dit werd door deze famous five natuurlijk geïnterpreteerd als een prijs en niet als een straf.
Een reisje wordt een Trip
Jan Kamps organiseerde niet alleen de tour de force, hij chauffeerde ook vakkundig door het land van Tom-Tom. ’s Avonds bij aankomst in Arcen had Frans Rayer naast een heerlijk Hertog Jan bokbiertje van de tap, ook de avondmaaltijd klaar staan zodat we direct, beschaafd zoals we zijn, konden aanvallen. We lieten ons de maaltijd goed smaken waarna we ons aan de zware taak zetten om ons geheugen op te frissen; we proefden wat er nog over was van de prijswinnende bieren. We hielden ons natuurlijk enigszins in want de volgende morgen zou de wekker om zes uur weer afgaan, dus toen er nog drie uurtjes ruimte voor slaap overbleef spoedden we ons naar bed.
De volgende ochtend konden we al vroeg op de brouwerij terecht. Zonder ons tijd voor ontbijt te hebben gegund stonden we om half acht voor een dichte deur van de brouwerij. Brouwer Han die de vroege dienst had was om zes uur begonnen met schroten en toen wij aankwamen was hij zojuist begonnen met de eerste moutstorting. We zagen hem door het raam, maar hij ons niet. Dus was het even wachten voor we in de kantine aan een kop koffie en een broodje zaten en bijgepraat werden door Gerard over het verloop van de dag. Jan Kamps kreeg een sleutel waarmee we bijna overal binnen konden komen (behalve in de beroemde kelder met oude jaargangen van de Grand Prestige en de kluis). Om acht uur stonden we in de brouwruimte en konden de heerlijke moutgeuren al in ons opnemen.