facebook
^ Terug naar boven

  • 1 Bier brouwen
    Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
  • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
    Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
  • 3 Bier proeven
    Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
  • 4 Praten over het brouwen van bier.
    Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
  • 5 Kwaliteit.
    We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Recepten wedstrijdbier 2022

Recepten wedstrijdbier 2022

 

Recept wedstrijdbier 2022
Klasse A

Biertype Kolsch        
Winnaar klasse A Geert        
           
Receptgegevens hoeveelheid waarde      
Batch groote 70 Liter      
Kooktijd 80 Minuten      
Alcohol % 5,4        
Begin SG 1050        
Eind SG 1010        
EBC          
EBU 19        
           
Ingredienten          
Ingredient Hoeveelheid Waarde Kooktijd Waarde Bijzonderheden
Pilsmout 11500 Gram      
Tarwemout 1500 Gram      
Saazhop 125 Gram 80 Minuten 4,2 Alpha %
Wyeast gist 2565 Kolsch          
Bottelsuiker 6 gr/l      
           
Maisch schema          
62 Graden 45 Minuten    
73 Graden 30 Minuten    
78 Graden 5 Minuten    
           
      Redactie DAB de Wortketel 2023

Recept wedstrijdbier 2022
Klasse B

Biertype Schwarzbier        
Winnaar klasse B Henry        
           
Receptgegevens Hoeveelheid Waarde       
Batch groote 20 Liter      
Kooktijd 80 Minuten      
Alcohol % 5        
Begin SG 1048        
Eind SG 1009        
EBC  70        
EBU  37        
           
Ingredienten          
Ingredient Hoeveelheid Waarde Kooktijd Waarde Bijzonderheden 
Pilsmout 3290 Gram      
Munich light (15 EBC) 730 Gram      
Carafa Special lll (1400 EBC) 220 Gram      
Havervlokken (2 EBC) 220 Gram      
Ontbitterde zwarte mout (1400) 70 Gram      
Magnum hop 25,2 Gram 60 Minuten 10.2 Alpha %
Saazhop 35 Gram 10 Minuten 2.0 Alpha %
Fermentis S-23 gist          
           
Maisch schema          
63 Graden 35 Minuten    
73 Graden 30 Minuten    
78 Graden 5 Minuten    
           
      Redactie DAB de Wortketel 2023

Recept wedstrijdbier 2022
Klasse C

Biertype Tripel        
Winnaar klasse C Bert        
           
Receptgegevens Hoeveelheid Waarde      
Batch groote 60 Liter      
Kooktijd 90 Minuten      
Alcohol % 9.3        
Begin SG 1077        
Eind SG 1011        
EBC          
EBU          
           
Ingredienten          
Ingredient Hoeveelheid Waarde Kooktijd Waarde  Bijzonderheden 
Pilsmout (3EBC) 9380 Gram      
Tarwemout (3 EBC) 1440 Gram      
Munchener mout (17EBC) 1440 Gram      
Havervlokken 720 Gram      
Tettnanger pellets hop 10 Gram 60 Minuten 4,1 Alpha %
Nothern Brewer 83 Gram 60 Minuten 6 Alpha %
Koriander 20 Gram 10 Minuten  
Komijnzaad gemalen 1 Gram 10 Minuten  
Wyeast 1214 gist 1 Pak      
Suiker (toevoegen na 4 dagen) 3000 Gram     In 2,5 L water
           
Maisch schema          
52 Graden 5 Minuten    
67 Graden 60 Minuten    
73 Graden 30 Minuten    
78 Graden 5 Minuten    
           
      Redactie DAB de Wortketel 2023

Recept wedstrijdbier 2022
Klasse D

Biertype Stout RIP        
Winnaar klasse D Jeroen        
           
Receptgegevens Hoeveelheid Waarde      
Batch groote 30 Liter      
Kooktijd 90 Minuten      
Alcohol %          
Begin SG 1134        
Eind SG 1034        
EBC 198        
IBU 61        
           
Ingredienten          
Ingredient Hoeveelheid Waarde Kooktijd Waarde Bijzonderheden
Pilsmout (3EBC) 1225 Gram     De Swaen
Munic Dark (150 EBC) 3600 Gram     De Swaen
Chocolate B (850 EBC) 720 Gram     De Swaen
Barley (1125 EBC) 720 Gram     De Swaen
Classic (120 EBC) 720 Gram     De Swaen
Black (1325 EBC) 500 Gram     De Swaen
Columbus bellen hop 23,2 Gram 60 Minuten 18,3 Alpha %
Columbus bellen hop 23,2 Gram 45 Minuten 18,3 Alpha %
Safale US-05 gist          
           
Maisch schema          
  69 Graden 60 Minuten  
           
      Redactie DAB de Wortketel 2023
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.