Merckwaerdighe Bierologie
Brown Betty
(recept afkomstig uit Oxford. Deze drank werd vroeger veel door de studenten in Oxford gebruikt als slaapmutsje. De naam moet afkomstig zijn van een zekere Betty, die een meesteres was in het maken van matrassen). Los in een halve liter water 4 lepels donkerbruine basterdsuiker op. Voeg er enkele schijven citroen aan toe, bestoken met kruidnageltjes. Voeg dan een liter donker bier toe, en een scheut cognac of brandewijn. Laat dit langzaam - steeds roerend - goed heet worden maar vooral niet koken. Strooi er wat nootmuskaat en gemberpoeder op.
Tewahdiddle
(de oorsprong van deze merkwaardige naam verliest zich in het volslagen duister). Verwarm een halve liter licht bier met 25 gr bruine suiker, wat geperste citroenschil en nootmuskaat, tot bijna kookpunt. Voeg een klein scheutje brandewijn toe, alvorens in te schenken.
Mulled ale
Breng een liter bier met 25 gr bruine suiker tot bijna het kookpunt, onder toevoeging van enkele kruidnagels, wat nootmuskaat en peper. Voeg op het laatste ogenblik een flink glas rum toe. laat op elk glas Mulled ale een stukje geroosterd brood drijven. Mulled ale kan ook met eieren bereid worden. Een dood paard wordt er dan weer levend van Klop daarvoor met wat koud bier in een kom 2 eieren los. Voeg er wat van het warme bier (zonder rum) bij, en klop goed, dan nog wat bier, weer kloppen, en dan voorzichtig dit mengsel bij de rest van het bier. Even - goed kloppend - door en door heet laten worden, dan de rum erbij. Voor het maken van Mulled ale kan men het beste een enigszins zoet bier (zoals Oud Bruin) gebruiken.
Yard of Flannel
(over de oorsprong van deze beeldende naam behoeft geen twijfel te bestaan: de drank is zo zacht en koesterend als flanel). Brengt een liter sterk donker bier bijna tot kookpunt met nootmuskaat, citroenschil en gemberpoeder. Klop 4 eieren los met 100 gr bruine basterdsuiker en een glas cognac. Voeg hierbij - voorzichtig en goed kloppend - het hete bier. Giet dit weer terug in de pan van het bier, dan weer in de kom van de eieren, ongeveer zes keer heen en weer, van enige hoogte, zodat de vloeistof mooi gaat schuimen. Zorg dat de drank, tijdens dit overgieten, niet te veel afkoelt.
Sir Walter Raleighs Posset
(Sir Walter Raleigh was niet alleen zeerover, dichter en minnaar van Elizabeth 1, hij was ook eigenaar van bierhuizen. Geen wonder, dat Sir Walter een warm voorstander was van aangename bierdranken. Of hij deze posset zelf dronk, dan wel klaarmaakte voor Elizabeth of propageerde in zijn etablissementen, staat niet vast). Verwarm met elkaar een halve liter bier en een halve liter sherry, met 4 lepels basterdsuiker, wat foelie, nootmuskaat en kaneel. Verwarm in een andere pan een liter room (nou ja, dit zijn andere tijden dan die van Queen Bess, laten wij maar melk nemen). Giet, goed kloppend, melk en bier bij elkaar.
Grace Cup (deze drank werd, bij verlovingen, rondgediend in een wijde kom met twee oren, waaruit het jonge paar - staande - tezamen moest drinken). Vermeng een fles zoete wijn (bijv. Malaga) met 2 liter bier, het sap en de schil van een citroen, suiker en nootmuskaat. Deze drank kan zowel koud als warm worden gedronken. Indien koud geserveerd, moet men bier en wijn minstens 2 uur laten staan. Voor men de drank inschenkt, legt men eerst een snede brood in de kom.
Purl
Verwarm tezamen 1 liter bier, 1/4 liter melk, 4 theelepels suiker, 2 glazen gin. Zo heet mogelijk opdienen, bestrooid met wat kaneel of gemberpoeder.