facebook
^ Terug naar boven

  • 1 Bier brouwen
    Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
  • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
    Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
  • 3 Bier proeven
    Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
  • 4 Praten over het brouwen van bier.
    Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
  • 5 Kwaliteit.
    We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Koude bierdranken

Merckwaerdighe Bierologie

Ale + Syllabub

(een oeroude drank van de Engelse boeren).

Schenk in een kom schuimende melk nog warm van de koe. Voeg er fijngedrukt fruit aan toe: aardbeien, frambozen, bramen, bestrooid met suiker, en giet er goed, sterk bier bij.

Hungerford Park

Schil 3 appelen, haal het klokhuis er uit en snijd ze aan dunne stukjes. Voeg er de schil en het sap van een citroen bij, nootmuskaat, 1 liter bier, 4 glazen sherry, en suiker naar smaak. Roer goed door. Zet dit op ijs, zeef de vloeistof, vul grote glazen voor de helft hiermee en schenk bij met mousserende wijn.

Cock Ale

(dit recept zal u misschien niet zo onweerstaanbaar lijken. Wij vermelden het uit curiositeit. Het was in de zestiende en zeventiende eeuw in Engeland zeer geliefd). Neem veertig liter bier, voeg er wat gist bij en laat het ten tweedenmale gisten. Neem een grote haan, hoe ouder hoe beter, maak hem goed schoon en leg hem in 2 liter zoete sherry met 1 kilo rozijnen, flink wat foelie en kruidnagelen. laat dit een tijdje doortrekken, leg dan de haan en andere ingrediënten in een linnen zak, en hang die in het gistende bier. Zeef het bier na negen dagen en laat het dan nog enkele maanden rijpen alvorens het te drinken. Dit was omstreeks 1600 in Engeland zeer geliefd.

 

 

grolsch-logo

 

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

4 december 2024, 20:00
Wedstrijd klasse D
8 januari 2025, 20:00
Nieuwjaarsreceptie
5 februari 2025, 20:00
Jaarvergadering.
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.