Merckwaerdighe Bierologie
BIERSOEPEN EN ANDERE RECEPTEN
Koudeschaal (oud Hollands biergerecht).
Klop 4 eieren los met een scheut brandewijn en voeg hieraan toe 1½ liter zoet bier. Leg in elk bord een beschuit, giet het biermengsel erop en strooi er suiker en kaneel overheen.
Westfälische Kaltschale (dit gerecht werd veel gegeten in de oogsttijd).
Klop 1 liter bier met 60 gr suiker, wat kaneel en 1/8 liter zure room (of room met wat citroensap) goed door elkaar, en laat dit koud worden. Leg in de borden blokjes zwart roggebrood en giet er het biermengsel op. Er mogen, om dit gerecht een feestelijk tintje te geven, ook stukjes perzik in of ontpitte kersen.
Johannisnacht Kaltschale (een gerecht, dat vroeger op Sint Jan gegeten werd, 24 juni).
laat 50 gr rozijnen, 60 gr suiker, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagelen in 1/4 L kokend water even trekken. Voeg er dan 3 sneden zwart roggebrood aan toe (aan blokjes), 2 aan schijven gesneden citroenen en 1 liter bier. laat dit goed koud worden.
Russische Biersoep
Breng 1 liter bier met 60 gr suiker aan de kook. Klop 6 eetlepels zure room los met 1 eidooier. Voeg er enkele lepels van het hete bier bij, klop goed, en roer dit mengsel door de rest van het bier. Kruid de soep met kaneel, zout en peper. Geef er geroosterd brood bij.
Deense Biersoep
Week 250 gr bruin brood in wat water, en kook het even op met wat citroenschil. Wrijf het door een zeef. Breng 1 liter donker bier aan de kook met 50 gr suiker, voeg het broodkruim (zonder citroenschil) erbij, laat dit even doorkoken, en roer er - vlak voor het opdienen - enkele lepels dikke room doorheen.
Linzensoep met bier
Laat 250 gr Linzen een nacht weken in 1 flink glas bier. Fruit een gehakte ui in wat boter, voeg er 2 klein gesneden tomaten bij (of een blikje tomatenpuree), 1 liter bouillon, zout en peper, en laat hierin de linzen zachtjes gaar koken. Laat het laatste kwartier kleine worstjes meekoken.