Vier amateurs verbazen bierwereld
De biersite Ratebeer.com riep Struise uit het West-Vlaamse Woesten uit tot beste brouwerij ter wereld. Een opmerkelijk verhaal van vier amateur-brouwers zonder eigen brouwerij die zich in amper zes jaar tijd een weg naar de top baanden. Hun populairste bier: de Pannepot.
België heeft nog maar eens bewezen het bierland bij uitstek te zijn. Brouwerij Struise uit Woesten in de Westhoek slaat iedereen met verstomming met hun Kloeke Blonde, Struise Rosse of succesnummer De Pannepot. Struise werd door 1,4 miljoen internetgebruikers (en bierdrinkers) immers verkozen tot beste brouwerij ter wereld.
De helden van dienst heten Urbain Coutteau (46), Carlo Grootaert (42), Philippe Driessens (40) en Peter Braem (43). In het dagelijkse leven werken ze als computerspecialist, wijnverkoper, autoverkoper en officier van het Belgische leger, maar eind 2001 beslisten ze tussen pot en pint om in hun vrije tijd bier te beginnen brouwen.
Aanvankelijk wilde het niet zo lukken. Het viertal probeerde zijn waar in eigen land te slijten, maar er was amper interesse. Die kwam er uiteindelijk dan toch, vanuit het buitenland. 'Op een zeker ogenblik stuurden we op vraag van een Deense internetkennis enkele flesjes bier op van een bevriende brouwerij', vertelt Carlo Grootaert. 'Hij zou een speciaalzaak in bieren openen. We staken er voor de fun ook een van ons biertjes, De Pannepot, bij. Dat bleek een schot in de roos. Hij belde ons meteen terug met de vraag van wie dat fantastische biertje was. Via zijn speciaalzaak werd de Pannepot snel een hype in Kopenhagen. Een aantal Denen verstuurden het biertje dan weer naar kennissen over de wereld en vanaf 2004 begon de zaak helemaal te escaleren.'
Negentig procent van de productie gaat naar het buitenland, vooral de VS, Denemarken en Italië. In ons land kan je het in hoofdzaak in gespecialiseerde biercafés in de grote steden proeven.
Maar de vier brouwers laten zich niet opjagen door hun succes. Vanuit de kleine brouwerij Deca in Woesten beperken ze de jaarlijkse omzet op vandaag nog altijd tot 300 hectoliter bier. Ter vergelijking: een doorsnee brouwerij produceert al snel tussen 50.000 en 100.000 hectoliter per jaar. 'Dit blijft een hobby', verzekeren ze.