facebook
^ Terug naar boven

 • 1 Bier brouwen
  Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
 • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
  Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
 • 3 Bier proeven
  Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
 • 4 Praten over het brouwen van bier.
  Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
 • 5 Kwaliteit.
  We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Gearchiveerde homepage artikelen

Filter
 • Noordelijk SpeciaalBierfestival

  Goed nieuws van onze noordelijke PINT vrienden. Het volgende stond op de site van PINT regio noord te lezen. 

  Tijdens de periodieke bierproefavonden in café “de Woldhoorn” hebben de leden van PINT-regio Noord (Promotie en Informatie Traditioneel Bier) regelmatig aangegeven dat een bierfestival in het Noorden erg gemist werd en dat het toch de allerhoogste tijd werd dat Groningen weer haar eigen speciaalbierfestival moet hebben. Dat heeft er toe geleid dat enkele bestuursleden en

  ...
 • Open brouwdag 2009

  Ik was kennelijk wat te vroeg van huis gegaan, want om 08.10 stond ik al in Echten. Even leek het er op dat het opknappen van het clubgebouw ingrijpender zou zijn dan alleen het dak, gezien de stapels stenen en bergen zand die langs de weg lagen. Gelukkig kon ik mijn campertje nog kwijt en haalde nog wat slaap in. Maar om even voor half 9 hoorde ik een auto (Henk) vlak langs mij het pad op rijden. Dus er kon gewerkt worden. Vervolgens kwamen er nog 4

  ...
 • Inloopavond

  Woensdagavond kwart voor acht en ik ben onderweg naar Echten. Ondanks dat het hoogzomer is en het broeierig warm is, is er wel degelijk een  inloopavond bij de Wortketel. We konden met z'n allen lekker buiten zitten en onze voorzitter had een vervanger gestuurd in de gedaante van Henk Stoel en Henk opende dan ook de avond. Er werden wat mededelingen gedaan over de open brouwdag van aanstaande zondag 5 juli 2009 en er is nog kort gesproken over de status van het dak van het clubgebouw.

  ...
 • Open brouwdag juli 2008

  Op zondag 6 juli 2008 organiseerde De Wortketel in samenwerking met het St. Petri Gilde een open brouwdag bij het clubgebouw van de Wortketel aan de Schoolakkers 2a in Echten. Een exacte routebeschrijving vindt u elders op deze site onder "D.A.B. De Wortketel-Route

  ...
 • Werkdag aan het gildegebouw.

  Vandaag 17 mei zijn een aantal leden bezig geweest om het Gildegebouw wat op te knappen. Door de regen is van verven niet veel terecht gekomen.Wel is de ingang gerepareerd. De deurestijl is gerenoveerd. De deur sluit weer zoals het moet, verder is er groen aan de achterkant weg gesnoeid en is de buitenkant van het gebouw schoongemaakt.Volgende week zal er verder gewerkt worden Hopelijk is het dan droog enkan er geschilderd worden.Start rond 9.30 uur.

  Met dank aan Jan Beekelaar, Henk

  ...
 • Verslag gilde avond 5 Maart 2008

  Rond de klok van 8 uur waren er al een vijftiental leden van ons gilde aanwezig en ze keken al weer reikhalzend uit wat deze avond zou brengen. De voorzitter had een aantal dingen te melden. Onder andere dat we een nieuwe secretaris moeten kiezen. Laat je gedachten er eens over gaan om secretaris te worden, de volgende avond in april staat de jaarvergadering op het programma en dus ook de verkiezing voor een nieuw bestuurslid. Zoals iedereen weet gaat Arnold ons verlaten. Hij

  ...
 • Stuise Brouwers

  Vier amateurs verbazen bierwereld


  De biersite Ratebeer.com riep Struise uit het West-Vlaamse Woesten uit tot beste brouwerij ter wereld. Een opmerkelijk verhaal van vier amateur-brouwers zonder eigen brouwerij die zich in amper zes jaar tijd een weg naar de top baanden. Hun populairste bier: de Pannepot.


  België heeft nog maar eens bewezen het bierland bij uitstek te zijn. Brouwerij Struise uit Woesten in de Westhoek slaat iedereen met verstomming met

  ...
 • De kroonkurk

  Zelden staan we stil bij de oorsprong van handige voorwerpen, die het dagelijkse leven vergemakkelijken. Feiten en weetjes over hoe die alledaagse dingen zijn ontstaan en wie ze heeft uitgevonden. Hier volgt een artikel over de kroonkurk

  De kroonkurk dankt haar naam aan de Amerikaanse uitvinder, William Painter, die vond dat het stukje metaal met 21 rimpels op de kroon van koninginnen en koningen leek. En het waren echt 21 tandjes. Proeven met 20 en 22 inkepingen liepen op niets uit.

  ...
 • Winter bier

  Clubavond 12 December

  Hoewel een aantal brouwerijen een winterbier brouwt met niet veel meer alcohol dan een pilsener, verwacht men bij een winterbier een wat hoger alcoholgehalte

  Definitie van winterbier

  De definitie van Winterbier of Kerstbier of ook wel Gerstewijn is moeilijk te geven. Algemeen wordt aangenomen dat zo' n bier een warmtegevoel moet geven.

  Het bestuur van 't Wort Wat (de vereniging van amateurbierbrouwers die de Winterbier-brouwwedstrijd

  ...
 • Club avond 3 oktober

  Woensdagavond 3 oktober hebben we de maandelijkse Gildeavond van de Wortketel weer gehouden. Gelukkig had het bestuur niet te veel agendapunten (eigenlijk niets) zodat we direkt met belangrijkere zaken aan de slag konden: Wedstrijd Donker Dikbier.

  De opkomst was werkelijk overweldigend, evenals het aantal ingeleverde bieren voor de wedstrijd van die avond. In totaal stonden de gildeleden voor de enorme taak 15 bieren te keuren. Het is natuurlijk niet mogelijk alle bieren door

  ...
 • Gilde avond 5 september

  Op 5 september stond de maandelijkse gilde avond van De Wortketel gepland. Het thema was: vakantiebieren. Iedereen werd verzocht te komen met een bier en bijbehorend vakantieverhaal. Ook niet-leden die deze unieke na-vakantie-sfeer wilden proeven waren (met of zonder bier) van harte welkom (kwamen echter niet). De avond begon om 20.15 en werd gehouden in het eigen gilde gebouw aan de Schoolakkers 2a in Echten. 

 • Muziek en bierfestival Dalfsen

  Op 8 september werd met medewerking van het St Arnoldus bierproefgenootschap alweer het 5e Bier en Muziekfestival georganiseerd.

  Naast diverse brouwerijen en muzikale acts was ook de Wortketel weer van de partij. Op de stand van de Wortketel kon u ervaren hoe ambachtelijk bier gebrouwen wordt. De ketels werden weer flink opgestookt en ook het eindresultaat viel te bewonderen.

  Voor verdere informatie over dit unieke evenement verwijzen wij u graag naar  

  ...

 • Open Brouwdag

  Op zondag 1 juli organiseerde De Wortketel in samenwerking met het St. Petri Gilde een open brouwdag bij het Wortketel clubgebouw aan de Schoolakkers 2a in Echten. Een exacte routebeschrijving vindt u elders op deze site onder "D.A.B. De Wortketel-Route naar Echten". Op deze dag werden er diverse bierbrouwdemonstraties gegeven.

  U kon zien dat bierbrouwen op veel verschillende manieren gedaan kan worden, en dat zelfs met eenvoudige

  ...
 • Webmaster

  Daar zat hij dan. De webmaster voor zijn monitor. Hij kon beschikken over prachtige applicaties. Hiermee was hij in staat om een mooie website te bouwen voor de Wortketel. Zijn club. Maar hoe lang hij daar ook zat, de inspiratie bleef weg en het scherm bleef wit. Doelloos bleef hij daar zitten te staren en hoewel enkele ideeën weliswaar tot een begin kwamen werden ze toch altijd maar weer weggegooid omdat ze uiteindelijk toch niet voldeden aan de gestelde eisen.

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

3 juli 2024, 20:00
Vakantiebijeenkomst, vrije inloop
7 augustus 2024, 20:00
vakantiebijeenkomst, vrije inloop
4 september 2024, 20:00
Wedstrijd vrije klasse
2 oktober 2024, 20:00
Wedstrijd klasse B
4 december 2024, 20:00
Wedstrijd klasse D
8 januari 2025, 20:00
Nieuwjaarsreceptie
5 februari 2025, 20:00
Jaarvergadering.
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.