facebook
^ Terug naar boven

  • 1 Bier brouwen
    Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
  • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
    Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
  • 3 Bier proeven
    Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
  • 4 Praten over het brouwen van bier.
    Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
  • 5 Kwaliteit.
    We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Hop berekenen

Het berekenen van de hoeveelheid te gebruiken hop.

Voor diegene die een andere hop wil gebruiken dan de normale bloemen welke veelal in recepten wordt genoemd (i.v.m. bijvoorbeeld volume of houdbaarheid) volgt hier nog een omrekening van de ene hop naar de ander hop.

De verschillende hopsoorten, ieder met zijn eigen karakteristieke aroma, worden onderscheiden in twee hoofdgroepen. De ene groep wordt vooral toegepast vanwege z'n fijne aroma, de andere vanwege z'n sterke bitterheid. Voor die bitterheid heeft men een waarde gevonden, alfazuurgehalte geheten en die wordt weergegeven door een percentage. Dit percentage varieert van 3,0% voor de minder bittere tot 16% voor de zeer bittere soorten. De brouwer gebruikt meestal meerdere soorten hop, één voor de benodigde bitterheid, welke wordt toegevoegd zodra het wort kookt en één voor het aroma, welke pas tegen het einde van het koken wordt toegevoegd. Wanneer je niet de juiste hopsoort hebt en je wilt je bier toch een bepaalde bitterheid geven kun je na enig rekenwerk ook andere hopsoorten gebruiken

Dat omrekenen gaat als volgt:
Je hebt 40 gram Goldings nodig (met een alfazuurpercentage van 4,5%) en je wilt dit vervangen door Saaz (met een alfazuurpercentage van 4%).

40 (gram Goldings) x 4,5 (% alfazuur) = 180
180 : 4 (% van Saaz> = 45 g Saaz hop.

Simpel dus.

Voor het omrekenen van bloemen naar pellets of vice versa gebruik je de zelfde methode.

Een eenvoudige methode om de bitterheid in het bier te berekenen (en de daarvoor benodigde hoeveelheid hop) gaat als volgt:

Stel je wilt 30 EBU bitterheid in het bier (EBU is een maat voor de bitterheid en geeft het aantal milligrammen alfazuur per liter aan).

De hop bevat bijv. 5 % alfazuur ofwel 5000 mg alfazuur per 100 g hop. Het rendement op hop is ca. 30 % (afhankelijk van begin s.g. , hopvorm en kooktijd).

Dan heb je per liter bier nodig: 30x100x100 = 2 gram hop        

                                                            5000x30

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

Geen evenementen
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.