Het berekenen van de hoeveelheid te gebruiken hop.
Voor diegene die een andere hop wil gebruiken dan de normale bloemen welke veelal in recepten wordt genoemd (i.v.m. bijvoorbeeld volume of houdbaarheid) volgt hier nog een omrekening van de ene hop naar de ander hop.
De verschillende hopsoorten, ieder met zijn eigen karakteristieke aroma, worden onderscheiden in twee hoofdgroepen. De ene groep wordt vooral toegepast vanwege z'n fijne aroma, de andere vanwege z'n sterke bitterheid. Voor die bitterheid heeft men een waarde gevonden, alfazuurgehalte geheten en die wordt weergegeven door een percentage. Dit percentage varieert van 3,0% voor de minder bittere tot 16% voor de zeer bittere soorten. De brouwer gebruikt meestal meerdere soorten hop, één voor de benodigde bitterheid, welke wordt toegevoegd zodra het wort kookt en één voor het aroma, welke pas tegen het einde van het koken wordt toegevoegd. Wanneer je niet de juiste hopsoort hebt en je wilt je bier toch een bepaalde bitterheid geven kun je na enig rekenwerk ook andere hopsoorten gebruiken
Dat omrekenen gaat als volgt:
Je hebt 40 gram Goldings nodig (met een alfazuurpercentage van 4,5%) en je wilt dit vervangen door Saaz (met een alfazuurpercentage van 4%).
40 (gram Goldings) x 4,5 (% alfazuur) = 180
180 : 4 (% van Saaz> = 45 g Saaz hop.
Simpel dus.
Voor het omrekenen van bloemen naar pellets of vice versa gebruik je de zelfde methode.
Een eenvoudige methode om de bitterheid in het bier te berekenen (en de daarvoor benodigde hoeveelheid hop) gaat als volgt:
Stel je wilt 30 EBU bitterheid in het bier (EBU is een maat voor de bitterheid en geeft het aantal milligrammen alfazuur per liter aan).
De hop bevat bijv. 5 % alfazuur ofwel 5000 mg alfazuur per 100 g hop. Het rendement op hop is ca. 30 % (afhankelijk van begin s.g. , hopvorm en kooktijd).
Dan heb je per liter bier nodig: 30x100x100 = 2 gram hop
5000x30