facebook
^ Terug naar boven

  • 1 Bier brouwen
    Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
  • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
    Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
  • 3 Bier proeven
    Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
  • 4 Praten over het brouwen van bier.
    Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
  • 5 Kwaliteit.
    We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Giststarter maken.

Dit is het recept voor het maken van 500 ml voedingsbodem, die gebruikt kan worden voor de giststarter. Deze hoeveelheid is voldoende om 20 à 25 l wort aan het gisten te brengen.

Tijdsduur: 30 minuten

Benodigdheden

  1. Erlenmeyer of fles.
  2. 80 gram mout extract poeder of vloeibaar mout extract.
  3. 500 ml. water.
  4. 1 (steel)pan.
  5. Aluminium folie.

Werkwijze:

  1. Steriliseer de erlenmeyer of fles. Spoel deze goed uit en vul het volledig met heet water.
  2. Doe 500 ml water in de pan.
  3. Voeg het mout extract toe aan het water.
  4. Laat dit 2 minuten koken onder voordurend roeren om aanbranden te voorkomen.
  5. Giet het water uit de erlenmeyer of fles, en giet het nog kokendhete extract erin.
  6. Dek deze erlenmeyer of fles af met aluminiumfolie.
  7. Afkoelen tot kamertemperatuur.
  8. Afgekoelde wort beluchten.

     

Aan deze voedingsbodem kan dan de gist toegevoegd worden.

Zorg er voor dat de gist nog actief is wanneer deze aan het wort wordt toegevoegd. Dit houdt in dat de giststarter 2 tot 3 dagen van te voren moet worden aangemaakt. De gist kan eventueel actief weer gemaakt worden door suiker of moutextract toe te voegen aan de giststarter.

We kunnen ook een gist gebruiken uit flesjes van commerciële bieren. Hiervoor komen natuurlijk alleen bieren in aanmerking die een nagisting op fles hebben aangezien andere bieren geen actieve gist bevatten. Koop hiervoor enkele flesjes van het bewuste bier en giet de flesjes leeg(?????) totdat er ongeveer een centimeter of twee achterblijft. Dit zogenaamde depot kunnen we gebruiken om een giststarter te maken met de eigenschappen van die gist. Bedenk echter wel dat het opstarten van deze gisten iets langer duurt en dat de giststarter dus wat eerder gemaakt dient te worden. Ongeveer 3 tot 4 dagen voor het brouwen is meestal voldoende. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Westmalle Tripel of een Gulden Draak gebruiken. Experimenteer zelf met die bieren die je lekker vind of waarvan je weet dat de gist goede eigenschappen bevat. Je kunt altijd proberen het depot weer op te kweken tot een actieve gist.

Nog even over die nagisting op fles van commerciële bieren. Sommige brouwerijen gebruiken voor de nagisting op fles een andere gist als voor de hoofdgisting. Dit houdt dus in dat als je een depot van dit soort bieren opkweekt, je niet beschikt over de voor de hoofdgisting gebruikte gist. Dit hoeft echter geen probleem te zijn als de gist in het flesje maar over goede eigenschappen beschikt. Je kunt dit echter alleen proefondervindelijk vast stellen. Het is in ieder geval handig dit in het achterhoofd te houden als we een giststarter van commerciële bieren maken.

Experimenteer met gisten en noteer je bevindingen!!

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

Geen evenementen
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.