Het alcoholgegalte kan op verschillende manieren berekend worden (met enigszins verscillende antwoorden).
Een simpele berekening is:
Begin SG - eind SG x 0,136 + 0,3 = alcoholpercentage
Bijvoorbeeld 1070 - 1010 = 60 x 0,136 = 8,16 + 0,3 + 8,4%.
In het Amerikaanse tijdschrift voor hobbybrouwers Zymurgy stond destijds een berekening met een aantal factoren. Deze waren afhankelijk van het begin s.g. (soortelijk gewicht).
De factor voor begin s.g. 1,040 is 7,4
De factor voor begin s.g. 1,060 is 7,2
De factor voor begin s.g. 1,080 is 7,1
De factor voor begin s.g. 1,100 is 7,0
De factor voor begin s.g. 1,120 is 6,9
De berekening van alcohol in volume % is dan:
(Begin s.g. x 1000)-(Eind s.g. x 1000) gedeeld door de factor.
Dus bier met begin s.g. van 1,040 en eind s.g. van 1,012 heeft dan:
(1,040x1000)-(1,012x1000)/7,4 =3,78 vol.% alc. Met nagisting op fles komt daar ca. 0,4 % bij (met ca. 8 g suiker per liter). Afgerond 4,2 %
Een nauwkeurige methode om het % alcohol te bepalen gaat als volgt: 100 gram (nauwkeurig afgewogen) ontkoolzuurd bier wordt gedestilleerd. Het destillaat en het residue worden beide tot het oorspronkelijk gewicht weer met gedestilleerd water aangevuld. Dan wordt het s.g. nauwkeurig bepaald (met pyknometer). Zie ook: http://home.online.nl/jnaikema/analysemethodes.htm#stamwort
Vervolgens kunnen in tabellen en met een formule het oorspronkelijk s.g. van het stamwort en het alcoholgehalte van het bier berekend worden.
Tegenwoordig wordt meestal van een (duur) apparaat (Anton Paar) gebruik gemaakt.