facebook
^ Terug naar boven

 • 1 Bier brouwen
  Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
 • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
  Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
 • 3 Bier proeven
  Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
 • 4 Praten over het brouwen van bier.
  Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
 • 5 Kwaliteit.
  We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Invriezen en bewaren van gist.

Velen van ons zijn wat voorzichtig met het hergebruik van gist, omdat ze niet goed weten hoe deze te bewaren. Met eenvoudige middelen is het echter mogelijk de gist gedurende langere tijd te bewaren. Dit is zeker de moeite waard in die gevallen, waarbij het om een goede, (commerciële) gist gaat.

Gist kan het best in bevroren toestand worden bewaard. De gist is dan minder gevoelig voor infecties en mutagene veranderingen. Ook kan de gist daarna weer eenvoudig tot leven worden gewekt. Wel van belang zijn de leeftijd van de gist, de temperatuur bij opslag en de toevoegingen van "antivries' middelen om de gist te beschermen bij het invriezen.

In het algemeen is het beter gist te gebruiken uit een giststarter dan uit het bezinksel van de hoofdgisting. Deze laatste bevat wel veel gist, maar ook veel dode gistcellen en eventueel bacteriën  of verontreinigingen.

Het beste kan de gist worden ingevroren in een vriezer bij zo'n  - 20 C. De houdbaarheid is dan 1 a 2 jaar. Ook is het mogelijk in een koelkast bij 6 C, maar dan is de houdbaarheid hooguit enige maanden.

Toevoegingen zijn nodig om de gistcellen te beschermen bij het ,invriezen. Zonder voorzorgsmaatregelen kunnen de wanden van de gistcellen kapot gaan door de gevormde ijskristallen uit de ingevroren giststarter. Ook ontstaat er mogelijk een hoge zoutconcentratie als het water is bevroren. Hier kan de gist ook slecht tegen. De toevoeging van Glycerol (glycerine), verkrijgbaar bij de drogist, beschermt de gist en zorgt voor een uniform hard worden van het mengsel (cryopreservation). Verdun daartoe een deel glycerol met twee delen gekookt water. Daarna nog 5 minuten koken en weer afkoelen.

Om het te bewaren deel ven de giststarter in te vriezen hoef je nu alleen maar 1 deel van het glycerol/water mengsel te mengen met 1 deel actieve giststarter en dit in een schoon uitgekookt flesje of  goed afsluitbaar potje te doen en vervolgens in te vriezen . Je kunt kleine afsluitbare 10 a 15ml:buisjes kopen een heel goede ervaring is om het mengsel op te zuigen in kleine spuitjes van 10 ml: deze zijn altijd steriel verpakt zodat je ze zo kunt gebruiken het tutje van de spuit hou je even in de gasvlam en dan dichtknijpen met een tangetje.

Wanneer de spuitjes in de vriezer liggen neem ze er ieder kwartier of een half uur eruit om alles goed door te schudden zodat de zwaardere glycerine niet uitzakt, na een uur of anderhalf is heel de oplossing gestold ,wanneer er in verhouding teveel glycerine inzit raakt het spul nooit ingevroren omdat glycerine een zeer laag vriespunt heeft.

Bij het opkweken van een goede giststarter neem dan 150 ml: wort met een SG van 1060 nu het spuitje gist erbij en na 24 a 36 uur is die 150 ml: zo actief dat je er gerust een liter wort bij kan doen om zodoende een flinke starter te maken ,waar je dan na 3 dagen je gemaakt brouwsel aan het gisten brengt.

Bij hergebruik is het verstandig de ingevroren gist zo snel mogelijk te ontdooien door het in warm water te plaatsen. Hoe sneller het ontdooit, hoe beter. Daarna het ontdooide mengsel weer toevoegen aan een nieuwe, vers op te kweken giststarter, zo'n 2 tot 5 dagen voor het brouwen.

Zorg bij het werken met gist altijd voor schone, steriele hulpmiddelen. Schoonmaken in Sterinet, afspoelen met koud water en dan weer in sulfiet zijn noodzakelijk. Metalen of glazen voorwerpen kan je het beste direct voor gebruik nog even uitgloeien in een gasvlam.

Vertaling Nico Vonk. bijgewerkt met ervaringen  van Louis Spoelstra.

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

3 juli 2024, 20:00
Vakantiebijeenkomst, vrije inloop
7 augustus 2024, 20:00
vakantiebijeenkomst, vrije inloop
4 september 2024, 20:00
Wedstrijd vrije klasse
2 oktober 2024, 20:00
Wedstrijd klasse B
4 december 2024, 20:00
Wedstrijd klasse D
8 januari 2025, 20:00
Nieuwjaarsreceptie
5 februari 2025, 20:00
Jaarvergadering.
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.