facebook
^ Terug naar boven

  • 1 Bier brouwen
    Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
  • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
    Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
  • 3 Bier proeven
    Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
  • 4 Praten over het brouwen van bier.
    Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
  • 5 Kwaliteit.
    We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Ales en meer specifiek Pale Ales

Op onze gildeavond van 5 April 2023 hebben we een presentatie en bijpassende proeverij gehad omtrent Pale Ales.
Dit is in de loop de jaren een zeer uitgebreide collectie aan biertypen geworden, die ook nog volop in beweging is.
Vandaar dat er even bij stil is gestaan welke types er op dit moment min of meer gedefinieerd zijn.

Ale vs Bier:

  • Ale: altijd bovengistend
  • Basismout: pale ale ipv pils
  • Benaming: Ale, in Scandinavië en de Engels sprekende landen, terwijl de meeste continentaal Europese landen de naam Bier gebruiken.
  • Kortom: Ale, Øl, Ael = Bier, Bierre, Birra, Bewwu

We beginnen met proeven van een North Cotswold Windrush, gevolgd door een Fosseway Flanker

Session Ale: Alle types mogelijk in een lichtere variant dan gebruikelijk

 Traditionele Ales:

  • Heel Divers, zoals:
  • Brown ale
  • Golden ale
  • Burton ale
  • Cream ale
  • Irish red ale
  • Mild ale
  • Old ale / Stock ale
  • Cask ale
  • Session ale
  • Strong ale
  • English old ale
  • Scottish ale
  • En wat we nu proeven: Een Golden Session ale met stevige hopneus

Overgaand op de Pale Ales

Pale Ale (Engels)

  • Alcohol: 3,8-6%
  • Kleur: Goud tot Amberrood
  • Voorbeelden: Old Speckled Hen, Newcastle Founders’ Ale, Smithwicks Pale Ale, Meantime London Pale Ale
  • De primaire moutsoort is, zoals de naam ook al doet vermoeden, Pale Ale.
  • In tegenstelling tot sommige/vele IPAs ligt de focus bij deze bieren vooral op de balans tussen de moutsmaken en de hop, de bloemigheid of kruidigheid van de hop mag zeker te proeven zijn (en vooral ook te ruiken), maar mag de onderliggende mouten niet overschaduwen

Pale Ale (Amerikaans)

  • Alcohol: 4,5-6,5%
  • Kleur: Diepgoud tot Amber
  • Voorbeelden: Sierra Nevada Pale Ale, Lagunitas New DogTown, Drifter Pale Ale, Stone Pale Ale 2.0
  • Erg vergelijkbaar met de Engelse Pale Ale, maar dan uiteraard op basis van Amerikaanse hoppen en veelal gisten.
  • De hoppigheid kan, zoals gebruikelijk, bij de Amerikanen wat dominanter zijn, maar er moet nog steeds ruimte zijn voor een ondersteunend moutpalet (zij het wat cleaner dan bij de Engelse variant, op caramelmouten na) en dient ook een prima doordrinkbaarheid te hebben.

NEIPA - New England Pale Ale

  • Alcohol: 5-7%
  • Kleur: Goud tot Koper
  • Voorbeelden: Sierra Nevada’s Hazy Little Thing, Blue Point Hazy Bastard IPA
  • NEIPAs zijn Meestal te herkennen aan hun sterke (veelal citrus) fruitigheid en troebelheid.
  • De hop wordt voornamelijk toegevoegd in dryhopping stadia (meerder rondes)
  • Brouwzouten (SO4 en Cl) zijn hierbij belangrijk om de romigheid te verhogen en bitterheid te verlagen, maar de smaken uit de hop intact te houden

IPA – India Pale Ale (Engels)

  • Alcohol: 5 – 7.5 %
  • Kleur: Licht koper tot amber
  • Voorbeelden: Brooklyn Brewery East India Pale Ale, Three Floyds Blackheart, Summit India Pale Ale, Sixpoint Bengali IPA, Goose Island IPA
  • Smaak: Bitter, maar zachte/ronde smaak, klassieke hopsmaken (bloemig, kruidig, aards) - polite & classy

IPA (Amerikaans)

  • Alcohol: 5,5 – 7,5%
  • Kleur: Goud tot roodkoper
  • Voorbeelden: Stone IPA, Lagunitas, Anchor Liberty Ale, Brewdog Punk IPA, Flying Dog Snake Dog
  • Smaak: Bitter, veelal weinig subtiel, amerikaanse hoppen (citrus, tropisch fruit of naaldboomachtig), vaak ook wat hoger in alcohol dan de Engelse tegenhanger - loud & proud
  • Opmerking: De Amerikaanse IPAs worden vaak gezien als de
    typische West-Coast stijl, terwijl de East-coast stijl meer naar de
    Engelse IPA neigt, weliswaar met Amerikaanse gist & hop,
    maar minder “over the top”

Brut IPA

  • Alcohol: 8 – 5%
  • Kleur: Helder tot lichtgoud
  • Voorbeelden: New Belgium Brut IPA, Sierra Nevada Brut IPA
  • Champagne onder de bieren
  • Droog & Fris (Crispy)
  • Gebruik van speciale enzymen als amyloglucosidase

Rye IPA

  • Alcohol: 4-7 %
  • Kleur: Licht Amber tot Mahonierood
  • Voorbeelden: Sixpoint Brewery Righteous Ale, Harpoon’s Rich and Dan’s Rye IPA, Magic Hat Ticket to Rye IPA, Sierra Nevada’s Ruthless Rye
  • Fruitig van de hop, maar gebalanceerd met kruidigheid en volheid van de rogge
  • Rye IPAs zijn zoals de naam al aangeeft gemaakt met Rogge. De frisse en bittere smaken van de IPA worden ondersteund door de kruidigheid en het dikkere mondgevoel van de rogge.

WIPA – White IPA

  • Alcohol: 4-7 % 
  • Kleur: Geel tot Amber
  • Examples: Anchorage Galaxy White IPA, Lagunitas a Little Sumpin’ Sumpin’ Ale
  • Samenvoeging van een Belgisch Witbier en een (veelal Amerikaanse) IPA
  • Bitter, veel koolzuur en bescheiden qua hop

Milkshake IPA

  • Alcohol:5 – 6%
  • Kleur: Licht goud
  • Voorbeelden: Westbrook Peach Milkshake, Edmund’s Oast Pineapple Milkshake IPA, Great Notion Mochi, Cerebral Brewing Rare Treat, Evil Twin Milky Way
  • Milkshake IPA is een afgeleide van de NEIPA en wint snel (met name in Amerika) terrein.
  • Het karakter is melkachtig, romig en troebel
  • Heel veel fruitige hoppen, lactose (pas op met intolerantie), en fruit(puree), veelal met duidelijke vanille of ananas

DIPA – Double IPA

  • Alcohol: 7-12 %
  • Kleur: Strogeel tot amber
  • Voorbeelden: Transmigration of Souls, Puff, Double Mountain Molten Lava, Alchemist Heady Topper, Stone Ruination, Sam Adams Rebel Raw
  • De DIPA is hoger in alcohol dan de reguliere IPA door een hogere moutstorting, dus niet door suiker (met een dunnere body als gevolg)
  • De DIPA heft een sterke focus op hopsmaak en hoparoma
    dus de balans met moutsmaken heft minder focus.

Belgian IPA

  • Alcohol: 6-12 %
  • Kleur: Pale gold to light amber with a cloudy finish
  • Voorbeelden: Brasserie D’Achouffe Houblon Chouffe Dobbelen IPA, 3 Floyds Live a Rich Life, Flying Dog Raging Bitch Belgian Style IPA, Stone Cali-Belgique IPA
  • Typisch Belgische (trappisten) gisten in combinatie met een IPA karakter, ook een snelgroeiend type
  • Voor bierliefhebbers die wel van een stevige hopsmaak houden, maar zeker ook ngo een klassieker karakter en bijpassende body zoeken, is dit een erg interessant type

BIPA – Black IPA

  • Alcohol: 5-10 %
  • Kleur: Dark brown to blackish color
  • Voorbeelden: Stone Brewing Co. Sublimely Self Righteous Ale, Black Perle by RJ Rockers Brewing, Sierra Nevada Blindfold, Frostbite by Foothills
  • Hoewel in een BIPA de hop over het algemeen erg aggresief is or in enorme hoeveelheid aanwezig, brengen de moutsmaken als koffie, caramel, chocolade en toffee hem toch in balans.

En dan zijn er nog:

  • Session IPA
  • Imperial IPA
  • Wethopped IPA
  • Sour IPA (Die zal ik jullie niet aandoen)
  • Fruited IPA
  • Triple IPA
  • Alcoholvrije IPA
  • Coffee IPA
  • Wild IPA
  • Red IPA
  • Brown IPA
  • Etc….

Kortom, “Een Pale Ale”, of zelfs “Een IPA” drinken en daarmee zeggen "niet mijn biertype" is wellicht wat kort door de bocht in het brede scala dat hierin ondertussen is ontstaan. Het is dan ook meer een biertcategorie met allerlei substijlen, die zeer divers kunnen zijn qua smaak en karakter en absoluut wat proberen en proeven verdient.

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

4 december 2024, 20:00
Wedstrijd klasse D
8 januari 2025, 20:00
Nieuwjaarsreceptie
5 februari 2025, 20:00
Jaarvergadering.
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.