facebook
^ Terug naar boven

 • 1 Bier brouwen
  Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
 • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
  Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
 • 3 Bier proeven
  Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
 • 4 Praten over het brouwen van bier.
  Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
 • 5 Kwaliteit.
  We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Anaerobe vergisting of aerobe?

Op 7 maart 2018 hadden we op onze clubavond een lezing over gist. Daar werd op een gegeven moment ook gesproken over een aerobe en anaerobe vergisting en de energiebehoefte van een gistcel. Ik heb daar toen nog een opmerking over gemaakt maar ik zag ook dat deze opmerking niet helemaal goed aankwam bij enkele leden. Daarom wil ik hier alleen over dat onderwerp een kleine toelichting geven.

Als we het hebben over de energie behoefte van een gistcel dan moeten we het eerst hebben over ADP en ATP moleculen.
In elke cel, dus ook in een gistcel bevinden zich zogenaamde Adenosine-Di-Fosfaat (ADP) en Adenosine-Tri-Fosfaat (ATP) moleculen. Zij zorgen voor het energietransport binnen de cel. Je kunt deze moleculen dus ook als een soort bio-accu beschouwen. Een ATP molecuul is kortweg een volle accu en een ADP molecuul een lege accu. Per dag maken wij mensen wel 70 kilo ATP aan wat maar aangeeft dat deze moleculen erg belangrijk zijn voor de cel. Over ADP en ATP moleculen valt nog heel veel te vertellen maar voor ons verhaal ten aanzien van de vergisting is dit voor nu voldoende.

Gist zet suiker alleen maar om in andere producten om in zijn energiebehoefte te voorzien waarbij de voorkeur uitgaat naar een vergisting onder aerobe omstandigheden (met zuurstof). Tijdens een aerobe vergisting is de gist in staat om sneller te groeien dan onder anaerobe omstandigheden (zonder zuurstof). Waarom is dat zo?

Laten we eens kijken naar deze twee vergistingen.

Aerobe vergisting verloopt volgens de volgende brutto formule.
C6H12O6 + 6O2 --> 6H2O + 6CO2
Suiker + Zuurstof --> Water + Koolzuurgas
En dat levert tevens 38 ATP moleculen op voor de gist.

Anaerobe vergisting verloopt volgens de volgende brutto formule.
C6H12O6 --> 2C2H5OH + 2CO2
Suiker --> Alcohol (ethanol) + Koolzuurgas
En dat levert 2 ATP moleculen op voor de gist.

Het hondje Ethanol

Ons Hondje Ethanol.

Uit bovenstaande formules kun je dus opmaken dat met een aerobe vergisting domweg veel meer bio-accu's gevuld kunnen worden door de gist en dat daarom de voorkeur daar ligt. Het geeft gewoon meer ATP moleculen.

Hoewel dit verhaal helemaal niet volledig is hoop ik wel het verschil tussen een aerobe en anaerobe vergisting duidelijk te kunnen maken.

P.S.
Op basis van bovenstaande zou je wellicht ook kunnen zeggen dat je wort kunt vergisten zonder een druppel alcohol te produceren. Ik moet daarbij dan wel opmerken dat dat alleen maar kan als je een volledige verzadiging met zuurstof hebt gedurende de gehele vergisting. En dat is iets wat in de praktijk helemaal niet haalbaar is.

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

2 september 2020, 20:15
Vakantiebieren
7 oktober 2020, 20:15
wedstrijd klasse B
4 november 2020, 20:15
Gildeavond
2 december 2020, 20:15
competitie klasse D
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.