facebook
^ Terug naar boven

 • 1 Bier brouwen
  Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
 • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
  Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
 • 3 Bier proeven
  Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
 • 4 Praten over het brouwen van bier.
  Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
 • 5 Kwaliteit.
  We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Winterbieren festival

Omdat succes naar meer smaakt en Drenthe ook tot het "werkgebied" van PINT -regio Noord behoort is besloten om ook in die provincie activiteiten te gaan ontwikkelen. De eerste activiteit is het organiseren van het "Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival" op 19 december 2010.
 
Gekozen is voor Hoogeveen, omdat op die dag het centrum van Hoogeveen bol staat van aktiviteiten zoals de Koopzondag en de Kerstmarkt in de Tamboerpassage. Een Kerst- en Winterbierenfestival zou daar prima bij passen. Een ideale plek voor een dergelijk festival is het plein Tamboerplein Hoofdstraat-Noord. Er is door PINT -regio Noord contact gezocht met de stichting Centrummanagement Hoogeveen of dit inpasbaar zou zijn in het totale programma en toen dat mogelijk bleek is contact gezocht met de aan het plein gevestigde cafébedrijven of ook zij aan zo'n festival wilden meewerken. Het resultaat is dat met medewerking van stichting Centrummanagement en de café's "Dégust", "de Lijst", "de Nachtwacht", "de Pastoor" en "de Schout" het mogelijk bleek het "1e Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival" te kunnen organiseren.

Dit festival is uniek voor Nederland. Het gehele jaar door worden er bierfestivals georganiseerd, waarvan enkele ook buiten. Maar een Kerst- en Winterbierenfestival in december en dan ook nog buiten is uniek. 14 Stands zullen in een vierkant zullen worden opgesteld om een besloten plein te creëren. In het midden worden 4 pagodetenten met terrasverwarming opgesteld.

De 5 deelnemende cafébedrijven en 7 hoofdzakelijk kleine(re) Nederlandse en Belgische brouwerijen gaan hun Kerst- en winterbieren rechtstreeks uit het fust tappen. Restaurant "de Lekkernij" zorgt met smakelijke winterkost voor de inwendige mens en PINT verzorgt in een stands voor de glazen en -muntverkoop en het verstrekken van informatie over de vereniging. Uiteraard zal alles in het werk worden gesteld om door middel van de aankleding van de stands enz. een Kerst- en Wintersfeer te creëren.

De doelstelling van het festival is om het grote(re) publiek kennis te laten maken met de grote verscheidenheid aan bieren. Op het festival zullen geen pilseners worden getapt, maar uitsluitend de Kerst- en winterbieren. Speciaalbieren die echt bij de winter en de Kerst horen, waarbij van de meesten het alcoholpercentage hoger is dan 6,5 %. Echte "warme" bieren. Het wordt een festival waarin het proeven en genieten van de bieren het belangrijkst is.. Om te kunnen genieten van de vele bieren wordt het de bezoekers aangeraden om met z'n 2-en of 3-en 1 glas bier te halen en die samen te gaan proeven. Op die wijze kan men van meerdere verschillende bieren genieten. Het festival zal zeker geen "zuipfestival" worden. Door zowel de organisatie en de standhouders zal hierop streng worden toegezien.

De bieren worden uitsluitend getapt/geschonken in speciale festivalglazen tegen inlevering van de speciale PINT-festivalmunten. De glazen en de munten zijn te koop in de PINT-stand. Voor de glazen geldt een statiegeldregeling.

Op het festival zullen de Nederlandse brouwerijen "de Eem"(Amersfoort),"de Gulzige Gans"(Coevorden), "het Koelschip"(Almere), "Mommeriete"(Gramsbergen) en de Belgische brouwerijen "Corsendonck", "John Martin", "Huyghe" en "de Scheldebrouwerij" zelf aanwezig zijn of zich laten vertegenwoordigen. De deelnemende cafébedrijven zullen bieren tappen van de Belgische brouwerijen "La Chouffe", "St Feuillien", "Lefébvre", "Kerkom", "Leffe", "Union" en van de Nederlandse brouwerijen "Hertog Jan", "Jopen", "Klein Duimpje", "de Koningshoeven". "Sint Servattumus".

Men kan op het festival kiezen uit ruim 30 verschillende bieren met daarbij een primeur "Kleveren Tien"van "de Scheldebrouwerij". Ook bijzonder is het "Glühbier" van de Almeerder brouwerij "het Koelschip". Een bier met een alcoholpercentage van slechts 4,5, maar het wordt wel warm gedronken, Veel van de bieren hebben prachtige namen zoals bijvoorbeeld "Delirium Noël", X-treem-winter, "Winterkonninkske", Christmas Ale, Waggel en Kachel, Cuvée Hermitage, Mére Noël, Straffe Toeback en Ongelovige Thomas.

Het "1e Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival" begint om 13 uur en eindigt om 18 uur. Uiteraard geldt ook hier dat er geen bier wordt geschonken aan personen jonger dan 16 jaar; zo nodig zal naar een legitimatie worden gevraagd.

De toegang tot het festival is gratis, maar wil men genieten van de bieren dient men eerst het PINT-festivalglas aan te schaffen voor € 3,-- (statiegeld is € 2,--), hierbij is dan ook inbegrepen een boekwerkje met het "Brouwers- en bierenoverzicht" en enkele leuke attenties. De munten voor de bieren kosten € 1,75 per stuk of 6 voor € 10,--.

PINT-leden krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart een gratis consumptiemunt.

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

Geen evenementen
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.