Door: Theo van Eijden
Weizen, wie heeft nog nooit een dergelijk bier gebrouwen? Het recept voor dit bier is tamelijk eenvoudig; minimaal 50% tarwemout en 50% pilsmout. Soms gaat de tarwemoutstorting wel tot 70%. Het bier is iets troebel door de proteïnen uit de mout en de zwevende gist. Een zeer lage bitterheid en vrijwel geen hoparoma. Het alcoholpercentage varieert tussen de 4.5 en de 5.5%. De gebruikte giststarter is van het bovengistende soort. Maar het resultaat is vaak niet vergelijkbaar met het Duits/Oostenrijks voorbeeld, terwijl we het juiste recept en gist gebruiken. We missen de banaanachtige tonen die zo kenmerkend zijn voor deze bierstijl.
Op onze gildeavond van 5 April 2023 hebben we een presentatie en bijpassende proeverij gehad omtrent Pale Ales.
Dit is in de loop de jaren een zeer uitgebreide collectie aan biertypen geworden, die ook nog volop in beweging is.
Vandaar dat er even bij stil is gestaan welke types er op dit moment min of meer gedefinieerd zijn.
Ale vs Bier:
The art of blending beer yeast
Co Fermentatie en Duo-gisting
Deon Kanters, Wim te Winkel, Vivian Hoogland, Henk Kuik
maart 2023
De auteurs hebben geen financiële belangen bij dit artikel of genoemde bedrijven in dit artikel
Inleiding
In 2021 wilde ik een Duvel kloon brouwen ( Sterke Blonde ) Het recept , in het boek,van Adrie Otte ( Verander water in bier ) gaf als gist keuze een Wyeast 1388 of een Duo gisting van S-33 met US-05. Ik koos voor de Duo-gisting. Het werd geen Duvel maar wel een zeer goede Sterke Blonde, mijn aandacht was getrokken naar de mogelijkheden van duo-gistingen. Sindsdien maak ik vaak Duo-gistingen met combinaties van 2 drooggisten. Deze Duo-gistingen resulterend vaak in een smaak en geur profiel van het bier dat niet te verkrijgen is met een mono-gisting. En vaak ontstaat er dan een bijzonder lekker biertje. Velen van ons gebruiken al Duo-gisting, denk maar aan de bottelgisten F2 of CBC-1.